Mutyiország, mutyielnök

Schmitt Pálra szüksége van még Orbán Viktornak, az új törvényeket alá kell majd írnia az államfőnek. És mennyivel egyszerűbb, ha az az SP írja alá, aki eddig sem vacakolt semmiféle hezitálással.

Miközben tegnap este hallgattam a Schmitt interjút, először azon járt az eszem, hogy tudja-e az államfő, és tudják-e a Fidesz vezetői, hogy itt most éppen intézményesítik azt a mutyira alapozó uram-bátyám rendszert, ami több mint száz éve jelen van hazánk közéletében, akárhány rendszerváltás is volt közben.

Mert az interjú mindenről szólt, csak a lényegről nem. Egy köztársasági elnök ugyanis nem egyszerű politikus. Egy politikusnak a támogatók elnézik, ha ügyeskedik, az más kérdés, hogy ellenfelei számára így támadási felületet is nyújt. De ez beletartozik a politikai versengésbe, ami azért nem hajaz lányiskolai szabadidős foglalkozásra.

Kínálkozik egy jó kis párhuzam, nem is hagyom kihasználatlanul. Orbán Viktor már a tavalyi első európai parlamenti kanosszajárás óta Magyarországgal, a magyar nemzettel azonosítja magát, és azt mondja, itt most az országot és népét támadják.

Persze, ő is tudja, hogy ez nem igaz, de hazafelé nagyon jól hangzik ez, fel lehet használni a saját tábor kohéziójának erősítésére, és lehet új ellenségképet keresni, saját magát áldozati bárányként feltüntetni.

De a miniszterelnöki szék politikai pozíció. A politikai verseny (választások) eredményeként került a pozícióba, és ő felel a kormány tevékenységéért. Így természetes, hogy a politikai küzdelmekben kap hideget, meleget, támogatást, elutasítást, kritikát, biztatást.

Amikor őt kritizálják, a kormányt és annak tevékenységét kritizálják, nem az országot. Hiszen az ország nem csak a kormánypártokból és azok támogatóiból áll. Legalábbis a demokráciák felől nézve így néz ki a dolog.

A köztársasági elnök pozíciója azonban teljesen más. Elvileg őt konszenzussal, vagy legalább konszenzusközeli alkukkal kellene megválasztani, hiszen ő fejezi ki a nemzet egységét, a pártok felett áll, és képviseli az országot. Igen, ő tényleg az egész országot képviseli.

Éppen ezért az egész Schmitt-ügynek és az akarnok hivatalban maradásnak kifelé, a nemzetközi politika felé van nagyon rossz üzenete. Hiszen már most is rossz híre van hazánknak, de – min fentebb részleteztem – a kormánykritika nem minősíti le az egész országot. Az államfői tisztség és tisztesség ilyen fokú amortizációja viszont igen.

Mindezek mellett minden felmérés, vizsgálat azt mutatja, hogy Magyarországon nő a korrupcióveszély, miközben eddig is magas szinten volt. Hogy a kormány és a parlamenti kétharmad által okozott demokráciadeficit az uram-bátyám Móricz által többször megírt világának kedvez. És most erre tesz rá egy jó nagy lapáttal a Schmitt-ügy. Amiből még akár jól is kiszállhatott volna Schmitt, de ezt a lehetőséget tegnap elszalasztotta.

És miért? Szerintem rövidlátó politikai okok miatt. Kezdjük azzal, hogy SP Orbán Viktor embere, a kormányfő volt, aki személyesen javasolta, miközben még a Fideszen belül is voltak ellenzői. Ha most Schmitt lemondana, akkor az személyesen Orbán Viktor veresége lenne, ezt pedig nem engedheti meg magának. Egyébként megengedhetné, hiszen mindenki tévedhet, de a saját tévedhetetlenségébe vetett hite ezt megakadályozza.

Van egy külpolitikai oka is. Biztosak lehetünk benne, hogy a külföld erősen megkritizálja majd SP döntését, és Orbán ezzel erősítheti a hazánk elleni nemzetközi összeesküvésről szóló álmait. És újabb ellenségképet lehet alkotni, azokét, akiknek a köztársasági elnök „sérthetetlensége” sem szent.

A belpolitikai ok ennél jóval egyszerűbb és racionálisabb. Van még néhány olyan törvénytervezet az országgyűlés előtt, ami azért – finoman fogalmazva – súrolja a jogállami határokat. Csak egyet említek meg, a választójogi törvényt, ami alapvetően írja majd át választási rendszerünket, és az elemzők szerint utcahossznyi előnyt nyújt majd a jelenlegi kormánypártnak.

Ezeket a törvényeket alá kell majd írnia az államfőnek. És mennyivel egyszerűbb, ha az az SP írja alá, aki eddig sem vacakolt semmiféle hezitálással. És nem valaki olyan, aki azért komolyabban venné a pozíciójával járó politikai ellensúly szerepét.

Úgy látom, mindezek miatt inkább vállalják a nyilvánosság előtt a mutyizás bélyegét, mint hogy a háttérben sikertelenek legyenek. Vagy hogy be kellene ismerniük a tévedést.

5 hozzászólás “Mutyiország, mutyielnök” bejegyzéshez

 1. Kevés ennél vérszegényebb kommentárt olvastam az utóbbi időben!

  Amit latolgat az az értelmetlenség csúcsa. Ha nem S.P. – ahogy Ön írja -, akkor K.L., vagy M.J.! Őszintén szólva tökmindegy ki fogja az ominózus törvényeket “gondolkodás nélkül” aláírni. Esélye annak, hogy nem a holdudvarból kerüljön ki az államfő: 0%! És jól tetszik látni: A választójogi törvénnyel is meg kell barátkoznunk, mert kétharmad és mert biztosan alá lesz írva!

  A hatalom természetrajzából adódik, hogy vannak élvezői és szolgálói. De csak addig, amíg az energiákat ilyen “nemtudomka módon” fröccsentjük szét!

  A harmadik tábor lehetősége vitte előbbre a világot, amióta csak létezik. Ugyanis a hatalom birtokosai és kiszolgálói egy idő után “nem tudnak” majd élni ezzel a hatalommal. Na akkor jönnek majd, akik “nem akarnak” ezzel élni. Ők ma még hallgatnak…sajnos! Talán, mert még nem jött el az idő. Valódi alternatíva és valódi vezetők nélkül csak a bukás felé vezet minden agyalás!

  Olykor a napi politika hevétől illik a történelem felé is fordulni. Nem minden kommentelő tartozik valamelyik párthoz! Én sem!

 2. Ja így nagy a szád ..;)
  De mikor szhelyen volt akkor meg szétszoptátok az orrát…;)
  Akkor miért nem álltatok elébe azt megmondani a dolgokat…;)..Ez aztán a képmutatás cikk(i)író..xDDD

 3. Szégyenteljes ország szégyenteljes vezetői akik sose hazudnak…..ennél jobban má nem lehet nevetség tárgyává tenni Magyarországot köszi Orbi és a haverjai köztük S.P. 🙂

 4. A SOTE rektora a plágium ügyben tett kiállása miatt lemondott.
  Az origo internetes hírportál, amely elsők között adta le a hírt, NEM ELÉRETŐ. Valószínűleg a demokrácia védelmében tették félre.

  MI JÖHET MÉG…?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.