Orbán még jókor lépett

Szombat délelőtt még azt írtam, hogy Schmitt Pálra egyelőre szüksége van a miniszterelnöknek. De úgy tűnik, Orbán belátta, hogy a helyzet nem tartható.

Lehet, hogy a saját frakció lázadt fel, hiszen a fegyelmezett egység már jó ideje repedezik a lokális érdekek sérülései miatt. És már az elmúlt napokban jöttek a hírek arról, hogy egyre többen várják SP lemondását, így ki kellett békíteni a lázongókat.

Lehet, hogy a miniszterelnök sem akar már több támadási felületet adni a nemzetközi sajtónak, épp eleget kapott már az elmúlt másfél évben. De bárhogyan is történt, SP az után jelentette be lemondását, hogy Orbán Viktor meglátogatta őt.

Nem is olyan régen még úgy tűnt, Orbán kihátrál a felelősség alól, hiszen pénteken azt mondta, a köztársaság elnökét nem lehet leváltani. És hogy elfogadja Schmitt döntését, ha maradni akar. Könnyen lehet, hogy ennek módját rá is bízta, ám Schmitt nem teljesített jól.

Orbán egyébként pénteken határozottan elkülönítette a kormányt és a köztársasági elnök legitimációs ügyét, ezzel a felelősséget is áthárítva magáról. Még azt is el tudom képzelni, hogy terveiben benne volt az elnök menesztése, de előtte kíváncsi volt arra, mit is reagál a közvélemény, ha SP marad hivatalában.

A felháborodott reakciók miatt, és a valószínűleg külföldről is kapott kritikák miatt úgy döntött, lépni kell, ennek az eredménye a mai lemondás.

Orbán jól tudta, mit csinál, és az országgyűlési felszólalások tükrében már látható is a kommunikációs stratégia. Először is arról szól, hogy a kormány és a kormánypárt ártatlan az ügyben. A két Schmitt-interjú azt erősítette, hogy SP egy karakán, megvezetett ember, aki nemtelen támadásoknak esett áldozatul, de ő megbocsátó és különben is bizonyítani akar.

A mai kormánypárti felszólalások pedig arról szóltak, hogy az ellenzék az, aki itt gonoszságokat művel, különben is, nekik is biztosan van vaj a fülük mögött. És hogy szégyelljék magukat.

Nem kizárt, hogy ez a stratégia a jobboldali szavazók között eredményes is lesz. És ebben az esetben Orbán több legyet üt egy csapásra. Megszabadul a már kényelmetlenné vált SP-től és erősíti a saját táborát.

Sok mindent lehet mondani Orbánról, de az biztos, hogy a politikai játékban kiváló taktikus és stratéga. Ezt már sokszor bizonyította.

7 hozzászólás “Orbán még jókor lépett” bejegyzéshez

 1. Ön szokás szerint beszél össze-vissza, majd helyesbít,bele- megmagyaráz.
  “De, úgy tűnik; lehet hogy;valószínűleg;elképzelhető”stb-stb…

  Szánalmas dilettantizmusánál csak a fröcsögő gyűlölete bosszantóbb. 🙁

  Keressen olyan elfoglaltságot, amihez van tehetsége!
  Fordítsa hasznosabb dolgokra a fölös energiáját!

 2. egy kis statisztika kedves Jobbosok:))

  Míg Sólyom László mandátumának első évében 3 politikai és 2 alkotmányossági vétót emelt – öt év alatt ez a szám 31-re és 17-re emelkedett, Schmitt Pál gyakorlatilag mindent aláírt.

 3. Jó, Smitt Pált eltávolította a csahos ellenzék – bár nem nagyon világos, mit
  ártott nekik ez a talpig becsületes ember!!?-
  Most aztán távolítsák el a hivatalából azt a sok százezer komcsit is, akik
  tényleg csalással jutottak hozzá diplomájukhoz, élükön a “Nemtudomka”
  nevű szörnyeteggel !!!!

 4. aki hazudik az megbukik! ő a nép előtt hasalt et. eddig falaztak neki de ki az most hallgat. taktikázott a kormány ez a…

 5. Olvasom, hogy a Népszabadság kikérte az egyetemről Orbán Viktor szakdolgozattát, disszertációját. Az egyetem vezetése ezt megtagadta, mert Orbán nem járult hozzá? Vajon miért nem? Valamelyik szerkesztőségbe nem sokára úgyis befújja a szél… Félreértés elkerülése végett, persze nézzék a “sok százezer komcsit is”, de a másik oldal doktoriját is!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.