Magyarország készpénz nélkül?

Bedőlne a gazdaság, aranykort élne az adóhatóság. Svédországban ettől nem tartanak, ott rövidesen megszűnik a készpénz.

– Nem látom be, miért kellene még bankjegyet nyomtatni – mondja Bjoern Ulvaeus, az ABBA egykori tagja, Ulvaeus szerint a készpénznélküliség elérése alapvetően biztonsági kérdés – írja be a hvg.hu. És azt is, hogy néhány év alatt teljesen eltűnhet a készpénz-forgalom az országban. Svédországban a pénzforgalom csupán 3 százaléka bonyolódik bankjegyekkel már most is, az uniós átlag egyébként 9 százalék.

A svédeknél már nagyon sok helyen lehetetlen készpénzzel fizetni. Ilyen a tömegközlekedés, a boltok nagy része is, köztük a legkisebbekkel. Egyre több az olyan város, ahol a bankok sem kezelik a készpénzt, sőt, nincsenek bankjegy-kiadó automaták sem. A bankkártyák mellett egyre népszerűbb a mobiltelefonos fizetés is.

A bankjegyek eltűnése hatással van a bűnözésre is, Svédországban 2008-hoz képest tizedére csökkent a bankrablások száma, így sokan a biztonság növekedését várják a készpénz eltűnésétől. Igaz ugyan, hogy eközben tíz év alatt a nyolcszorosára nőtt a számítógépes pénzügyi csalások száma.

Gondoljunk bele, milyen lenne a készpénz nélküli Magyarország. Egyszerűen nem létezne, legalábbis szerintem. És ez nem azért van, mert az emberek nem szívesen fizetnek kártyával, telefonnal, ha erre módjuk van. Hanem azért, mert a bankokon keresztül bonyolított pénzügyi tranzakciók átláthatóak.

Nézzük a béreket. Nálunk rengetegen vannak minimálbérre, vagy ahhoz közeli összegre bejelentve, miközben mindenki tudja, hogy ők azért több pénzhez jutnak. Ezt a plusz összeget azonban a munkáltató készpénzben csúsztatja a zsebbe, így elkerülvén az adóhatóság és a tb vigyázó tekintetét.

Vagy ott vannak a feketén bérbe adott lakások, más ingatlanok. A bérlő itt is bankjegyekkel csenget, a bérbeadó meg nem adózik a bevétel után. Persze, a bérlő húzza a rövidebbet, hiszen ezt az összeget nem írhatja le az adóalapjából, de belemegy, hiszen számlával jóval többe kerülne neki a dolog. Mint ahogyan – mondjuk – a mosógépjavítás, autószerelés is.

Ha eltűnne a készpénz, akkor csak átutalással lehetne fizetni, és annak már nyoma van. Persze, a trükkösebbek biztosan kitalálnának valamilyen módszert, de az biztos, hogy sokat fehéredbe a gazdaság, de a vállalkozásokat sújtó, magas közterhek miatt sokan bedőlnének, ha megszűnnének a kiskapuk.

És, hogy miért nem kell egyelőre ettől tartanunk? Mert a döntéshozók is ellenérdekeltek. Jöhetnek és mehetnek kormányok, a korrupció szintje marad. És a csúszópénzt nem igazán lehet átutalással átnyújtani, mert annak is nyoma maradna.

Ez utóbbi miatt vagyok abban biztos, hogy mi nem lépünk Svédország nyomába. Magyarország egyszerűen nincs erre felkészülve, és úgy tűnik, jó darabig nem is lesz.

4 hozzászólás “Magyarország készpénz nélkül?” bejegyzéshez

 1. Ez mekkora baromság!

  Ez megint csak arra lenne jó, hogy bizonyos nem létező pénzügyi körök még inkább központosítsák a hatalmukat. New World Order! Aztán akinek nem tetszik a rendszer, szépen letiltják a kártyáját, mondjuk terroristagyanúra hivatkozva, mert most az a menő, aztán dögöljön csak éhen. Nagy ötlet, tényleg!
  Bjoern Ulvaeus meg ki a pöcs? Kit érdekel, hogy mit gondol? Kb mint ha a Zalatnai (Y?) véleményét kérnénk ki., ő is nagy pénzügyi szaki.
  Aki a kp nélküliségre vágyik, az gondolom majd örömmel ültetteti magába a chipet is mert az király dolog!

  Birkák!

 2. Addig, amíg az emberek a “mocskos multi” hipermarket bejáratánál befele felveszi az ATM-ből a kis pénzecskéjét (valószínűleg vaskos banki jutalékért), és utána kp-ban fizet a pénztárnál az ingyenes kártyás fizetés helyett ….. vagy fizetés napon a kis fizetését felveszi az automatából és utána elviszi a postára és feladja csekken azt, amit el is lehetne utalni – akár ingyen is – …… hát addig nem kell csodára számítani. Magyarország így szeretlek 🙁 !

 3. Ingyenes bérkalkulátor, amivel nem csak nettó bér számolható ki, hanem az is, hogy mekkora bérterhet ró a kifizetés a munkáltatóra

  A Bérkalkulátort bárki díjmentesen használhatja és kiszámíthatja vele, hogy mennyi lenne a nettó bére különböző esetekbe, valamint azt, hogy mennyibe kerül ez a munkáltatónak.
  http://www.armada.hu/berkalkulator.htm

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.