Tényleg itt van a vége Orbán uralmának?

Nem hiszem, sőt, belpolitikai szempontból még jól is jöhet ki a dologból. Külföldön azonban gyorsan leírják és elszigetelik.

Hatalmas tüntetés volt hétfőn – írják a lapok. Tény, valóban sokan voltak és jól szervezettnek tűnt az egész, ráadásul elmaradtak a szélsőséges kilengések is, pedig voltak próbálkozások. És vannak, akik úgy értékelik, ez volt a vízválasztó, innentől kezdve egyre erősödik az összefogás az Orbán-kormány ellen, ami előbb-utóbb Orbán távozásához vezet.

De ez nem ilyen egyszerű. Nézzünk körül a blogoknál, a cikkek kommentjeiben, és láthatjuk, a többségük nevetségesnek, lesajnálandónak ítéli az egészet. Folyik az elmúttnyolcévezés, a komcsizás, zsidózás. Persze, nyilvánvaló, hogy ezek nagy részét önkéntes pártaktivisták, helyi véleményvezérek és bérkommentelők követik el, de akkor is mutatja a közvélemény állását.

Ami alapjában véve csendben van. Miért? Mert az átlagemberek számára megfoghatatlan dolgokért zajlott a tüntetés. Demokrácia, fékek és ellensúlyok, alkotmánybírósági jogkörök, Nemzeti Bank önállósága, stb. Nem véletlen, hogy sokan „úri muri”-nak, és erőlködésnek tartják az egészet.

Ez az, amit nem ismer fel az ellenzék. Mert az ellenzéki politikusok számára világos, hogy itt tényleg a demokrácia lebontása zajlik, de ez semmit nem mond a nagy átlagnak. Emlékezzünk vissza, hogy 1989-90-ben a demokrácia, mint fogalom azzal volt egyenértékű, hogy mi is úgy fogunk élni, mint az osztrákok és a németek. Nem jött be, tehát a demokrácia nem jelent semmit.

A nagy tömegek csak akkor mozdulnak, ha a saját zsebükön érzik azt, hogy baj van. Ez már sokak számára így van, de így volt az MSZP kormányzása alatt is. Belefásultak.

Ráadásul egyszerűen kiváló a Fidesz kommunikációja. Mert mindig találnak egy bűnbakot. A korkedvezményes nyugdíjasoktól a magánnyugdíj-pénztárakig, a komcsiktól az „elnyomó” Brüsszelig, az uzsorásoktól a zsidókon át az IMF-ig. Mindig valaki más a hibás, akiktől meg kell védeni az országot. A kormány és személyesen Orbán Viktor éppen ezt teszi, tehát ők az országért és értünk vannak.

Ilyen egyszerű ez. A rosszabbul élő polgár gyűlölni akar, a kormány pedig tálcán nyújtja nekik a gyűlölet tárgyát.

Nem véletlen, hogy a külföldi bírálatokra is úgy reagál a közvélemény, hogy mi közük hozzá, ne szóljanak bele, miért nem tették ezt az elmúttnyolcévben. Tették, csak ugye, az akció és a reakció mindig arányos egymással. Az európai közösségben és a működő demokráciákban alapvetőnek számító értékeket eddig senki sem támadta, most igen, ezért heves a tiltakozás.

De belpolitikailag Orbán ebből jól is kijöhet. Mert nehéz a valósággal szembenézni, egyszerűbb, ha minden rosszat a nemzetközi válságra, a hanyatló Európára, a kizsákmányoló nagytőkére kenünk. Ez hihető és világos üzenet.

És Orbán ebből az egészből úgy is kijöhet, hogy ő az, aki védi az ország szuverenitását, a magyarok érdekeit, és ami rossz, azt az idegenszívű, nemzetrontó erők okozzák.

Mondom, kiváló a Fidesz kommunikációja. Az, hogy közben hazánk elszigetelődik, kispadra kerül az Európai Unióban, nem érdekel igazán senkit, csak az ellenzéki politikusokat és a sajtót. Akiket, ugye, a kormány szerint éppen ezek az ártó erők irányítanak.

A közgazdászok szerint tavaszra itt az államcsőd, mert addigra az összes ezüstöt elviszik, lesöprik az összes padlást, és sehová nem lehet nyúlni. A piacot már nem érdekeljük, az IMF, ugye, nemzetrontó és kizsákmányoló.

Mi marad? A nagy önérzetünk és a lyukas zsebünk. Na és persze, Orbán Viktor, aki még ekkor is a nemzet megmentőjeként tündököl majd. Aki mentene, csak az ellene áskálódók nem hagyják.

5 hozzászólás “Tényleg itt van a vége Orbán uralmának?” bejegyzéshez

 1. Hát ez a bejegyzés olyan, mint a mellément labda. Majdnem gól lett, de mégsem.
  Ha úgy véli az író, hogy a kommentelők többsége még mindig a zorbán rezsime mellett áll, akkor téved. Téved akkor is, amikor azt hiszi, hogy az átlagember nem érti, hogy miről van szó. Téved, amikor azt állítja, hogy a fityesz kommunkációja kiváló. De a legnagyobb tévedés, hogy ebből zorbán jól jöhet ki.
  Attól, mert az emberek nem fognak kaszát, attól még működik és egyre erősebb az ellenállás. Mert zorbán ha a feje tetejére is áll, akkor sem fog többé tündökölni, főleg ha az éhező tömeggel (akinek már szinte semmi vesztenivalója nem lesz) találja szembe magát.
  Egyébként pedig össze-vissza van mosva a cikkben sok állítás, mintha valaki éppen ébredésből firkantott volna le valamit. Logika, megfelelő következtetés és következetesség nem sok van benne.

 2. Sajnos az a baj a Magyar nép csak a lakása falai belül nagyszájú !
  Ha ez más Országban lenne az egész Főváros már lángokba állna !
  A lényeg a Nép éhezik, hajléktalan az ország váltságban, de a helyettes államtitkár gépkocsit és sofőrt kap ! Lemondtál a magánnyugdíjadról önszántadból aki nem mondott le azét elveszi és arról nem szól a fáma, hogy akiket önhatalmúlag elvesz azt hogy fizeti ki milyen arányban !
  Na itt kezdődnek a durva és gusztustalan politikai intézkedések ! És szerintem ez még csak a kezdet !!! még van 2 éve !!! De akkor is mind az a sok felelőtlen remélem voksol !! valamint remélem aki 2 évvel ezelőtt voksol az éhhalál szélén és a hajléktalanság szélén van !!

 3. Valaki: Igazad adok Neked,amikor arról írsz,hogy azok akik 2 évvel ezelőtt ezekre a “szarháziakra” voksolt,azok zöme most az éhhalál szélén állnak.Csak azt nem értem,még mindig miért gondolják azt,hogy majd a diktátor segíteni fog rajtuk? Jövök,megyek a városban,és egyre nagyobb zörej van körülöttem,. Azt mondják a zemberek,csináljon már valamit “valaki” ezekkel a nagyképű,arrogáns,maguktól elájuló,mindenhova beülő,az országot már teljesen a gödör aljába juttató Fideszes kormánnyal.Szerintem kezdenek rájönni az emberek a valóságra. Most majd amikor megkapják a számláikat hideg zuhany lesz! Különben sokan vannak olyanok is, akik már hetente egyszer zuhanyoznak ! Hihetetlen,de igaz! Igenis Viktor takarodnod kell. Elég volt!

 4. Már egy másik bejegyzésemben utaltam arra, hogy most drámaibb a helyzet mint 89-ben a rendszerváltáskor volt. Akkor tulajdonképpen mindenki a változást akarta. Most viszont rendkivül feszült a helyzet. Nem vagyok egy vészmadár, “komcsi” sem, de ami a közeljövőben fog történni, abba bele remeg az ország, Európa de még Amerika is. Azt kívánom, ember áldozat ne legyen. Az látszik, Orbán az utolsó töltényig harcolni fog, az sem fogja érdekelni, hogy lángokban áll majd az ország. Szerintem még a hadsereget is bevetné a hatalma megörzése érdekében, de ott nála sokkal normálisabb emberek vannak (kivéve a minisztert) akik sohasem fognak lőni saját polgártársaira. Nagyon szomorú, hogy ide jutottunk. Elnézést az őszínteségért!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.