Kétfrontos harcra kényszerül a Fidesz

Nem mintha ez olyan nagy problémát jelentene nekik, de el kell dönteniük, ki az igazi ellenfél. Az ördögszarvas, patás Gyurcsány, vagy a sótlan, de bázissal rendelkező Mesterházy.

Ha jobban hinnék az összeesküvés elméletekben, mint amennyire, akkor azt is íratnám, hogy jól előkészített, tudatos szakítás történt az MSZP-ben, megalapozván ezzel a Fidesz kétfrontos harcát. Mert a Fidesz eddig szinte csak Gyurcsányt támadta, ahogyan az ökölvívásban mondják, megütötték már mindennel, csak a vödörrel nem. A bíróval már igen.

Most viszont oda kell figyelniük a Demokratikus Koalícióra (DK) és a megmaradt MSZP-re is. Ráadásul eltérő eszközöket kell alkalmazniuk ellenük, hiszen két, alapvetően különböző szervezetről van szó. Mesterházyéktól sok újra nem lehet számítani, hacsak arra nem, hogy a bizonyításkényszer nagyobb aktivitásra vegye rá őket. Hiszen akár szavazókat is veszíthetnek.

Gyurcsányék viszont lendületben vannak, nem fogja őket már vissza semmi, és biztosak lehetünk abban, hogy rendkívüli módon felpörgetik majd a parlamenti eseményeket. Ez létkérdésük is, hiszen igazolniuk kell létezésük értelmét és célját.

Ráadásul így a baloldal dupla akkora megszólalási időt és lehetőséget kap az országgyűlésben, mint eddig, és így okozhatnak kellemetlen perceket a hatalmukba belekényelmesedő kormánypártoknak.

De azért abban nem nagyon hiszek, hogy a háttérben lepacsizott volna az MSZP és a DK. Komoly indulatok feszülnek egymásnak a nyilatkozatokban, és úgy tűnik, egyelőre inkább ellenfelek lesznek, mint szövetségesek. Persze, az ellenzéki oldalon miért is kellene szövetséget kötni, ott az a lényeg, hogy mindenki megmutassa magát, és el is különüljön a többiektől.

Az már más kérdés, hogy adott esetben, mondjuk, egy koalíciókötési lehetőségnél azért félretennék az ellentéteket, de annak nincs itt az ideje és egy darabig nem is lesz. Szerintem nem is foglalkoznak ezzel egyelőre, a hídon akkor kell átmenni, ha a folyóhoz értünk.

Így a Fidesznek meg kell osztani a parlamenti erejét, nem kétséges, hogy sikerül is nekik, de el fognak aprózódni az akcióik. Szóval, ha valakinek rossz ez a szakítás, az a Fidesz. No meg persze a Jobbik, akik így egyre inkább marginalizálódnak, hiába övék a harmadik legnagyobb frakció.

Hiszen a DK ellenük éppúgy fel fog lépni, mint a Fidesz ellen. Nem véletlen, hogy első reakciójuknak a „legmagyarellenesebb” csoportnak titulálták Gyurcsányékat, üzenve ezzel híveiknek. De ez egyelőre csak reflex, nekik is át kell gondolniuk eddigi stratégiájukat.

Hogy mi lesz a jövője az MSZP-nek és a DK-nak, persze, még nem tudni. Tény, hogy a DK szélesre nyitotta a kapukat, kérdés, Gyurcsány személye mennyire tartja vissza azokat, akik eddig nem találtak maguknak támogatásra méltó pártot. Az MSZP viszont, ha nem szabadul meg a dinoszauruszoktól, és ezzel a dicstelen múlttól, könnyen zuhanásba kezdhet.

Az viszont biztos, hogy magas hőfokon zajlik a magyar politikai rendszer átalakulása. És szerintem még nincs vége, talán a jövő év felére alakulnak ki az új struktúrák. Mert aztán már késő lesz, hiszen közelednek a választások. Már ha a Fidesz, megállítandó az átalakulásokat, nem ír ki előrehozott választásokat, vagy nem hosszabbítja meg a ciklust.

Erejénél fogva megteheti, de azzal nem csak az ellenzék támogatottságát erősítené, hanem még jobban elszigetelné magát az európai és atlanti politikától. Már ha ez lehetséges még egyáltalán.

14 hozzászólás “Kétfrontos harcra kényszerül a Fidesz” bejegyzéshez

 1. Én megértem az író optimizmusát és elkötelezettségét a posztkommunista és szélsőségesen liberális pártok, mozgalmak iránt. Ez már csak abból is adódik, hogy itt, az MSZP félhivatalos honlapján publikál. Ám a dolgok valószínűleg sokkal egyszerűbben és kiszámíthatóbban fognak lezajlani. A jelenlegi állás szerint külön-külön indulva az MSZP és a DK is legjobb esetben 8-9% -ot kapna és a Jobbik még akkor is rájuk verne, ha a két hazaáruló párt összefogással indulna. 2014-re minden bizonnyal sokkal jobban elhúz majd a radikális párt és abban igaza van az írónak, hogy átalakul a politikai paletta, méghozzá olyan formában, hogy a két nagy jobboldali tömb versengése fogja meghatározni hosszú évtizedekre. A marginalizálódás inkább a bal és liberális oldalt veszélyezteti, sőt tulajdonképpen már meg is valósult. Gyurcsány kínlódása már a vég.

 2. Megértem én a nyilván Jobbik-elkötelezett posztolót: bármi is történik, kellő optimizmussal csak olyat olvas ki belőle, ami a Jobbik megerősödését igazolja.

  Pedig lehet, hogy most olyan fog történni, ami az egyetlen jó forgatókönyvet jelenti: az MSZP, ami eddig, részben kényszerből két nagy eszmerendszert próbált meg képviselni (baloldal, liberalizmus), végre egy tisztán baloldali párt lehet. Gyurcsány pártja pedig elfoglalja a centrum egy részét, nyit balra és jobbra, és nem fél felvállalni a liberalizmust.

  Vegyük azt, hogy van a Fidesznek 2 millió elkötelezett szavazója, az MSZP-nek és a Jobbiknak pedig 1-1 millió. 60-65%-os részvétel esetén van még 1-1,2 millió szavazó – értük folyik a verseny. Nagyrészt ezen szavazók megnyerésével szerzett a Fidesz 2/3-ot tavaly.
  Ezen szavazók nagyobb része az életének azonnali (!) jobbá válását várta a Fidesztől.
  A nagyobb részük rettentően csalódott (érdemes megnézni a Fidesz és Orbán Viktor népszerűségének folyamatos zuhanását tavaly óta), nem fognak a következő választáson a Fideszre szavazni.

  Így tehát az lesz a kérdés, hogy ezen kiskeresetű, reményekkel, előrelépési lehetőségekkel nem rendelkező, elkeseredett, nagyon rossz helyzetben lévő emberek bizalmát a tisztán baloldali MSZP, vagy a kormányzási szempontból még szűz Jobbik szerzi-e meg.

  És nyugodtan vegyen el támogatókat a Gyurcsány pártja a mostani MSZP-től, ha az MSZP a már említett szavazók többségét megszerzi. A két pár ez esetben (a közben teljesen zöldpárttá váló Lmp szavazatai nélkül is) megszerezheti a többséget.

  Ha pedig csak rajtam múlna a következő választás eredménye, akkor úgy intézném, hogy a Fidesz csupán 2-3 fő többséggel szerezze meg a parlamenti többséget. Aztán takarítsák el a sok szart, amit összehordtak. Orbán Viktor szembesüljön teljesen megőszülve azzal, amit ezzel az országgal tett.

 3. Gyurcsány személyéhez : Ma jutott eszembe a párhuzam Nagy Imre és közte. Mi akik az 50-es 60-as években már csak az akkori oktatásból és sajtóból stb. tudtunk Nagy Imréről , ellentétes információk híján nem igazán pozitív hősnek, követendő példának láttuk a személyét. Magyarul a propaganda tette Őt azzá az utálni való személlyé akit akkor ismertünk. Bár hozzáteszem, hogy akkor legalább az egyszerű ember is meg tudta volna magyarázni, hogy miért nem szereti Nagy Imrét. Gyurcsány Ferenc jelenkori imázsát a Fidesz propaganda alakította ki. Kimondottan célzatosan és nagyon sikeresen. Gyurcsány Ferenc nem hibátlan mint ahogy Nagy Imre sem volt az. Személyével kapcsolatos borúlátást én fenntartásokkal kezelném. Elnézést kérek mindenkitől akit a párhuzam meggyőződésében sért !!!

 4. Csupán egyetlen dolog itt ehhez a sok hozzáértő elemzéshez.
  A DK, mint pár még nincs bejegyezve.
  A DK, mint parlamenti frakció sem működik. Vehetőek a képviselők. Egy kis apróért az anyjukat eladnák. Szerintem most a Fidesz kilóra vehet belőlük.
  Fletó jó eséllyel pályázik egy ágyra a Stholl közelében. Mi lesz a párttal, ha ez bekövetkezik?
  Sokak véleménye szerint ez a helyzet hasonlít a kisgazdák egykori helyzetéhez. De az SZDSZ is szépen eltűnt!

 5. Talán még annyit, hogy a nyomi DK egy éves szülinapján jól láthatóan az idősek képviseltették magukat. Még az Index is fikázta őket. Ez azért megnyugvással tölt el a jövő szempontjából. Ezeknek nincs fiatal tábora. Sem Mesterházynak, sem pedig a böszmének.

 6. Kedves Gutmann Gábor, és kedves Elemző!

  Szép tőletek, hogy figyelemmel kíséritek a névnapokat, de rossz címen kopogtattok.

 7. Bocs, ha félreérthető voltam: csak a személyeskedést akartam normális mederbe terelni.
  Nem értem, miért öröm valakinek a főszerkesztőt cseszegetnie, inkább kívánjon neki boldog névnapot.
  Én csak példát akartam mutatni. 🙂

 8. Kedves balosok jobbosok és más osok! Minden párt,mozgalom,szervezödés alapjaiban városi,értelmiségi gyökerü,és szerzett tudásu. Távol állnak ,bármelyik oldalon népünk oriási többségének érzelmi világátol.Nyelvünk egyedi és sajátságos.Mentalitásunk is az.Nem illenek rá a máshonnan idetelepitett izmusok,eszmék,ideák.Se a bal,de a jobb sem!A jobbik már kapisgál erröl,/”mindenki jobbikos csak még nem tud rola”/,de elefelejti hogy egy kicsit kádárbácsis is.Ha felvenni a szociális fonalat is,és lenne mellé egy nemzeti,patriota baloldal,ezek ketten lefednék azt az érzelmi világot,amely az elitnek most is kinaiul van.

 9. a fidesz sőpredéket hazug bitangokat a nép az istenatta nép elsőpri és győz az igazság a kétharmad már nem kétrarmad az őnbecsapás illúzio

 10. “Hiszen a DK ellenük éppúgy fel fog lépni, mint a Fidesz ellen.”

  Jó lenne elmagyarázni ennek a “fellépés”-nek a technikai kivitelezését.
  Egyáltalán: mit udott tenni GyF és tasai eddig a több mint kétharmados parlamenti és erre épített kormányzati hatalommal szemben, vagy akár ueram bo csá, ellenére ?

  Érdemben: semmit.

  doki

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.