Csapdába csalták a megyei elnököket?

Egy kolléga szerint erről van szó, mert ekkora baromságot különben nem csináltak volna. De kik és miért? Érdemes végiggondolni.

Persze, egyáltalán nem biztos, hogy erről van szó, de sok jel mutat rá, hogy a kollégának igaza lehet. Természetesen az Azori-szigeteki útról van szó, amiről egyre-másra derülnek ki részletek, legutóbb pld. az, hogy többen is, közöttük Kovács Ferenc vasi elnök, vitték magukkal feleségüket, rokonukat.

Azt most hagyjuk, hogy milyen mentalitás vezet egy ilyen utazás elfogadásához, azt is, hogy láthatólag nem gondolták végig a következményeket.

De azt már érdemes felidézni, hogy Lázár János frakcióvezető nyilvánosan ítélte el az utazást, és szólított fel a költségek saját zsebből való visszafizetésére, és hogy jobban üssön a dolog, jótékony célra való felajánlására.

Ezzel tulajdonképpen a Fidesz lerázta magáról a felelősséget, márpedig biztosak lehetünk abban, hogy az útról előre tudott a Fidesz vezérkara. És miért nem léptek közbe?

Gondoljunk a kormány terveire a közigazgatás és az államrendszer átalakításáról. A megyei közgyűléseket szépen lenullázzák, egyedüli feladatuk az uniós és állami fejlesztési pénzek elosztása lesz. Minden mást a megyei kormányhivatalok intéznek majd, ahová hűséges pártkatonáikat nevezték ki.

Ma minden megyei közgyűlési elnök országgyűlési képviselő, és minden elnök a kormánypárthoz tartozik. Ha komolyan összefognának, további támogatókat is szerezzenek, meg tudnák torpedózni az őket hátrányosan érintő parlamenti döntéseket.

Ezért kellett most lefegyelmezni őket. Örüljenek, hogy ennyivel megússzák, és akkor még maradhatnak egy ideig, sőt, talán még 2014 után is reménykedhetnek az országgyűlési mandátumban, és minden kellemes dologban, amivel az jár.

De van itt más is. 2014 után jóval kevesebb lesz a fideszes országgyűlési képviselő, mint most. Egyrészt azért, mert a jelenlegi 386-ról 200-ra csökken a parlamenti létszám, ami már komoly érvágás. Másrészt a Fidesz biztosan nem számíthat ilyen nagyarányú győzelemre, már ha egyáltalán.

Szóval, sokan lesznek, aki nem jut közel a fazékhoz, és valahogyan erre is fel kell készülni, mégpedig úgy, hogy a sértődött emberek ne teregessenek ki mindent, örüljenek, hogy luk van a fenekükön.

És mi is lenne erre a legalkalmasabb? Egy jó kis botrány, amire lehet később hivatkozni. Hogy te két évvel ezelőtt elmentél az Azori-szigetekre, vitted a feleségedet is, és ez komoly presztízsveszteséget okoz a pártnak. Úgyhogy maradj csendben, örülj, ha a megyédben kapsz valami állást.

Máris meg van oldva a dolog egy része. Csak egy kérdés merül fel: ennyire naivak lennének a megyei elnökök, vagy ennyire elszakadtak a valóságtól? Egyik eshetőségnek sem tudnék igazán örülni.