A politika igazi arca

Nem tudom, olvasta-e valaki Török Gábor sztárpolitológus bejegyzését arról, hogy hiába figyeli valaki a politikusokat, az igazi történések nem a felszínen történnek. Hanem ott, ahová nem láthat bele az, aki nincs benne a dolgokban.

Török arra reagált, hogy az atlatszo.hu megírta, a mai napig működik a Simicska-Puch tengely, mivel mindkettőjük neve felmerül egy ügyben, ami arról szól, hogyan lehet kiszivattyúzni a pénzeket a Szerencsejáték Zrt-ből.

Persze, rögtön jöhetnek a kommentek, hogy ezt mindenki tudja, és mindig is így volt. Azért pontosítanék. Nem tudjuk, legfeljebb sejtjük. És azt is, hogy a politika tulajdonképpen erről szól.

Az egyetemen azt tanítják a leendő politológusoknak, hogy a politika nem más, mint érdekek vezérelte folyamat, amelynek célja a hatalom megszerzése vagy megtartása. M. Weber jó régi megfogalmazása érvényes a mai napig, de ez is csupán a felszínen zajló folyamatokról szól.

Van egy megfogalmazás arra is, mit is csinál egy politológus. Olyan, mint egy kisfiú, aki a hangyabolyt figyeli, azt, hogyan mozognak abban a hangyák, melyiknek mi a feladata, hogyan működnek együtt, hogyan élik mindennapjaikat.

Nos, ez az a szint, ahol a politikai elemzések zajlanak.

De a hangyabolynak is van egy olyan része, ahová a kisfiú nem láthat bele. Akkor sem, ha – ne adj isten – egy bottal feltúrja a belsejét. Nem látja, hogy mit csinál a királynő, mikor választják ki a petékből a dolgozókat, a katonákat, a heréket. Hogyan kapnak eltérő gondoskodást, azért, hogy képesek legyenek ellátni későbbi feladataikat, és csak azokat.

Így a politológus megelégszik azzal, hogy a nagy nyilvánosság előtt zajló dolgokat figyelje és elemezgesse. Ami nem más, mint hogy elfogadja azt a feladatot, amit kiosztottak számára. És csak azt.

Ebbe a langyos tóba dobott most követ az atlatszo.hu. Mert ettől kezdve keresni kell az igazi mozgatórugókat, már ha komolyan vesszük ezt a szakmát. És ez rettenetesen nehéz dolog, mert érdekek sérülhetnek, és a politikusoknak a hatalom megszerzése, megtartása mellett nagyon erős az érdekérvényesítő képességük is, ráadásul törvényeket is hozhatnak.

De gondoljunk bele, mi lenne a sokat hivatkozott közvélemény reakciója, ha egyszer elkezdené valaki kiteregetni a szennyeseket. Felháborodna, jósolhatom. Védené a saját maga által preferált oldalt, gyalázkodással vádolná azt, aki kritizálja, ugyanakkor teljes mellszélességgel követelné a másik oldalt negatív színben feltüntető információkat.

Mert a társadalom nem más a politika számára, mint működési terep és energiaforrás. Nem a politikai cselekedetek tárgya és célja, csupán hivatkozási alap és eszköz. Nem csak Weber, de már Platón és Arisztotelész is felismerte mindezt.

Eddig, pontosabban tavaly tavaszig hallhatólagos megállapodás volt a két szembenálló oldal között. És ezért elégedtek meg az elemzők azzal, hogy a szakirodalom 30-40-60 évvel ezelőtti megállapításait vetítsék rá a jelen dolgaira, mondván, ők elvégezték a munkát.

Érdekes lesz, ha egyre több wikileaks vagy atlatszo.hu kezd el működni. Érzik ezt a veszélyt a politikusok is, ezért is van, hogy egyre erőteljesebb a mindent ellenőrizni és szabályozni vágyó szándékuk. Mert még a végén a szélesebb publikum is meglátja, milyen is a politika igazi arca.

2 hozzászólás “A politika igazi arca” bejegyzéshez

  1. Nagyon nagyon egyetértek.

    Kicsit fájlalom ugyan, hogy az Átlátszót úgy szokás kezelni (önmaga is úgy fogja föl), mint magyar wikileaket, mert ez a párhuzam iszonyatosan téves, hamis. Az Átlátszó nagyságrendekkel erkölcsösebb annál a sokak által félreértett aljasságnál, sőt nem viszonylagosan erkölcsösebb, hanem erkölcsös. A wikileak viszont erkölcstelen, felelőtlen gonoszság. Ez a rossz párhuzam úgy tűnik a nyugati minták előtti hasraesés még élő hagyománya miatt van. Mintha az rangot adna az átlátszónak, hogy egy szemétséggel kötik össze. Fordítva van.

    Más vonatkozásban zavar, hogy Török Gábor utalt írása (de minimum annak egy lényegi szakasza) minden jel szerint a Kibulizott Ország megfelelő részének forrás megnevezés nélkül hagyott lenyúlása. Alig hihető, hogy nem így van. T. G. azt választotta, hogy ilyen értelmű ottani bejegyzésemre nem reagált. Szerintem ez nagyon gáz.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.