Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni?

Aki folyamatosan a harcot keresi, előbb-utóbb maga is elhiszi, hogy összeesküdtek ellene a sötét erők.

Nemzetközi puccskísérlet zajlott ellenem – mondta Orbán Viktor a tegnap frakcióülésen. És azt is, hogy ebben része volt a CNN-nek, valamint külföldi és hazai diplomatáknak is.

Nézzük meg, van-e valami valóságalapja a történetnek. A kormányt valóban támadta a nemzetközi sajtó, de nem emlékszem olyanra, aki a miniszterelnök személyét kritizálta volna. Döntéseit, politikai irányát igen, de erre fel kell készülnie annak, aki politikusnak megy. És Orbán több mint húsz éve a politika első vonalában van.

Kimondottan meglepő, hogy a CNN-t hozta fel, a hírcsatorna hitelességét nagyon kevesen kérdőjelezték meg eddig. Sokkal hihetőbb lett volna, ha baloldali lapokra hivatkozik, azokban tényleg voltak kemény kritikák.

Ahol igazán keményen nekitámadta, az az Európai Parlament volt. De – mint a nevében is benne van – a parlament éppen a politikai viták helyszíne, itt pártcsaládok vívják szokásos ideológiai harcukat. Amiben elsősorban különbözik a magyar országgyűléstől az, hogy itthon gyakorlatilag kétpólusú lett a politika, és mindig az diktál, aki többségben van.

 

Brüsszelben viszont több pólus létezik, és egyik sincs többségben. Ezért több helyről érkeztek a kritikák, és csupán a Fidesz pártcsaládja védte meg valamennyire a magyar miniszterelnököt, meg persze az elenyésző kisebbségben lévő, euroszkeptikus szélsőjobb. De utóbbi mindenkit megvéd, aki az EU-t kritizálja.

Az igazi súlyos kritikákat az Európai Bizottság fogalmazta meg, amely hangsúlyozottan nem politikai alapon dönt. Ők a jogszabályoknak, a tényeknek hisznek, és ezek alapján hozzák meg döntéseiket. Nem Orbán személyét támadták, hanem döntései egy részét.

De miből is jöhetett Orbán kijelentése, amikor puccskísérletről beszélt? A puccs olyan esemény, amikor az érvényes törvényeket megsértve valakik erőszakkal mozdítják el a törvényes hatalmat.

Könnyen lehet, hogy Olaszországra asszociált, ahol Berlusconit lemondásra kényszerítették. De ez a forgatókönyv nálunk teljesen kizárható. Egyrészt, Orbánnak tényleg erős a felhatalmazása, erősebb, mint talján barátjáé volt. Másrészt Olaszország tagja az eurózónának, így az ottani gazdasági lépések közvetlen hatással vannak a közös pénzre. Plusz Olaszország ma is az EU nettó befizetője, és ha csődbe megy, azt az Unió is megszenvedi.

Magyarországra mindez nem vonatkozik. Ha Brüsszel úgy látja, hogy reménytelen a helyzet, az ország nem fordul vissza a szakadék széléről, akkor van rá esély, hogy legyintenek, és magunkra hagynak. És ezt nem a többi uniós ország, hanem mi szenvednénk meg igazán.

Mi lehetett az oka a kijelentésnek? Mert jóhiszeműen elhihetjük, hogy véletlenül nem történik ilyen, ez elő lett készítve. Igaz, hogy egy zárt frakcióülésen hangzott el, de azt mindenki tudja, hogy onnan bőven van kiszivárogtatás.

Ha tudatos, előkészített cselekedetnek fogjuk fel, akkor arra juthatunk, hogy támogatóinak akart üzenni. Azoknak, akiket elsősorban Orbán neve villanyoz fel, nem a Fidesz. A közvélemény-kutatási adatok szerint 2010-ben a Fidesz 2,5 millió szavazója közül legalább egymillió nem a pártra, hanem Orbánra voksolt. És őket akarja megerősíteni elkötelezettségükben azzal, hogy az ellenség támadását vizionálja, azt, hogy sötét erők sötét eszközökkel akarják őt eltávolítani a helyről.

De van még egy olvasat. Az, hogy Orbán tényleg elhiszi ezt az egészet. Hogy szövetkeztek ellene, és semmi más szándékuk nincs, mint hogy őt elmozdítsák. Ami már komolyabb aggályokat vet fel. Hiszen csak olyan ember ellen szervezkednek a „sötét erők”, akit veszélyesnek tartanak. Tehát elhiszi, hogy ő egy elkötelezett, a jó oldalon álló harcos, akik küzd az alattomos ellenséggel. Ez viszont már nem politikai kategória, itt másféle szakemberekre van szükség.

Bacsó Péter Tanú c. filmjében megmutatják a Rákosit jelképező Bástya elvtársnak az előre kidolgozott koncepciós per anyagát. Ő megdöbbenve látja, hogy abban nem szerepel semmiféle merényletkísérlet ellene, és ekkor teszi a címbeli kijelentést. Mert aki ellen nem szervezkednek, azt nem tartják erős és veszélyes ellenfélnek.

És akinek állandó ellenségképre van szüksége, az mindig megtalálja azt, aki ellen küzdhet. Ha nem a külföldben, akkor a hazai pályán. Ha nem az ellenzékben, akkor saját pártjában. Volt erre már jó néhány példa a magyar történelemben.

19 hozzászólás “Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni?” bejegyzéshez

 1. 1. Aki folyamatosan a harcot keresi az előbb utóbb harcolni is fog. Talán így helyesebb nem? Annak mi értelme, hogy miközben a harcot keresi, rájön, hogy sötét erők esküdtek össze ellene? Szerintem semmi.

  2. “A kormányt valóban támadta a nemzetközi sajtó, de nem emlékszem olyanra, aki a miniszterelnök személyét kritizálta volna. ”

  Hát akkor tessék utána nézni a dolgoknak mielőtt belefog egy ilyen írásba. A Le Monde gusztustalan fasisztázós írása, a karikatúrával megspékelve, az minek számít, dicséretnek? De tucatszám van Orbánt gyalázó írás az elmúlt időszak nyugati média terméséből.

  3. CNN! “… a hírcsatorna hitelességét nagyon kevesen kérdőjelezték meg eddig.” Na, ha valaki 2012-ben ezt így leírja és komolyan is gondolja azt vagy aljas szándékok vagy tudatlanság vezérli. A magát függetlennek beállító csatorna gátlás nélkül szajkózza az amerikai háborús propagandagépezet uszításait. A videó megosztók tele vannak a CNN-ről vett megszakított tudósításokkal és interjúkkal. Az USA finoman szólva egyszerű agyi szintű közönségének és Önnek talán hiteles, de Európa gondolkodó többségének csak egy Pravda szintű szar propaganda adó.

  További sok sikert az elemzéseihez.

 2. Ez a nemtudomka sok sületlenséget összehord, szakértőként tetszeleg ..
  Kérjük, kímélje meg az olvasókat az ortodox balliberális, vérbajos lenini esz-
  mék terjesztésétől !

  1. Kedves Stefano!

   Örülök hozzászólásának, mert újabb bizonyítéka annak, hogy tények és érvek helyett az érzelmek és az indulatok uralkodnak a mai közbeszédben. És arra is, hogy mennyire elveszítették eredeti fogalmukat egyes kifejezések, és csupán arra szolgálnak, hogy tovább fokozzák a politikai megosztottságot, és leegyszerűsítsék a képletet: aki nincs velünk, az ellenünk.

   Üdvözlettel:
   Nemtudomka

 3. ki az a birka aki elhiszi hogy bántják magyarország népét mikor eu ra szavaztak csak a kormányt meg a vetőit birálják akik harcot hirdettek..a birka meg béget

 4. “De van még egy olvasat. Az, hogy Orbán tényleg elhiszi ezt az egészet. Hogy szövetkeztek ellene, és semmi más szándékuk nincs, mint hogy őt elmozdítsák. Ami már komolyabb aggályokat vet fel”

  Szerintem kevés olyan ember van, aki karácsony környéki támadássorozat során nem gondolt arra, hogy Orbánt külföldről akarják elmozdítani a sajtótámadásokkal, Clintonné levéllel stb.

  A minimum 100 000-es békedemonstációra az embereket nem Orbán személyisége, hanem a felháborodás vitte az utcára.
  Olyan tömeg mozdult meg, amiről méga balliberásiok is ledöbbentek

 5. Kedves Hagyómiki!

  Olyan tömeg?:))Amire busszal vitték az embereket,vajon miért nem febrárra időzitették ezt az eseményt?Ja mert akkor jöttek meg a mínuszos fizuk?
  Akkor nem 100.000 Ember hanem lincselés lett volna…
  Erdélyből hozta a majmokat akiknek semmi köze nincs a magyar belpolitikához…:)

 6. Horváth úr!

  Ezt komolyan is gondolja? Több, mint 100 ezer embert buszokkal? Mondok én valamit. Nézegesse majd a közvélemény kutatásokat. Egy stagnáló Fidesz mellett, egy folyamatosan erősödő Jobbikot fog látni. 2014-ig ez lesz a tendencia. Ezt garantálom Önnek, erre mérget vehet.

  Februári fizetések! Te Úr Isten, ezt el is hiszi maga, vagy úgy gondolja, hogy van aki beveszi ezt a maszlagot? 2010-ben azt jósolták, hogy félidőben a Jobbik 5% alatt lesz, az Orbán kormányt pedig a ballib ellenzék szorongatja majd népszerűség tekintetében.

  Hát ez kurvára nem jött be. Orbánék torony magasan vezetnek még mindig, a Jobbik meg már a hülye amerikaiak szerint is az egyetlen váltópárt Magyarországon. Be is szartak, a cionista bandájukkal együtt.

 7. Kedves Vh úr!

  Mivel nem volt ott 100.000 ember és szombathelyről is mentrtek buszok+vannak fotók is,tehát miről beszél?
  Februári fizukat megérzem köszönöm -15.000 Ft.ot hozott haza a feleségem,ön milyen maszlagról beszél?Kérem ne adja le a szokásos rizsát mert a bőrőmon érzem….
  Igaza van az 5%kkal kapcsolatban de azt is hallotam szombathelyen Morvai-tól hogy nyerni fog a Jobbik,ez sem jött be….
  Jobbik a váltópárt aki az EU kilépés melette kampányol és ki?Ja a JOBBIK EP képviselője:) Duma párt aki nem komoly….

 8. Charles Gati variációi Orbán bukására

  Megjelent: 2012.01.12. 07:32|

  A Heti Válasz kérésére a professzor pontokba szedte, miként buktatható meg a kormányfő.

  A csütörtökön megjelenő hetilap arra kérte Charles Gatit, pontosítsa, mire gondolt, amikor korábban a 168 Órának azt mondta: „… vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák”.

  A professzor, a washingtoni külügyminisztérium volt főtanácsosa öt forgatókönyvet vázolt fel Orbán Viktor megbuktatására:

  1. A Fidesz elveszti a 2014-es választásokat.

  2. A Fidesznek új legitimációra lesz szüksége 2012-ben vagy 2013-ban, és előrehozott választásokat ír ki, amikor népszerűségvesztésének folyamata megáll vagy lelassul. Ezt a választást mégis elveszítheti.

  3. IMF- és EU-kölcsön hiányában a gazdaság állapota tovább rosszabbodik. Ekkor a Fidesz-elit egy része szembeszáll az Orbán-Matolcsy párossal, miközben az utcán százezrek tüntetnek. A görög és az olasz helyzethez hasonlóan az Orbán-Matolcsy párost és támogatóikat lemondatják, s egy valóban konzervatív – tehát nem populista -, jobbközép Fidesz-kormány jut hatalomra.

  4. Az új kormány – legitimációját növelni óhajtandó – igénybe veszi néhány igazi szakember részvételét, olyanokét, akik Brüsszelben és Washingtonban is meggyőzően reprezentálnák a kormány elkötelezettségét a szabad piac és a nyugati stílusú demokrácia iránt. Ebben a variációban Bajnai Gordon és Bod Péter Ákos, talán Bokros Lajos is komoly, szinte döntő szerephez juthatna.

  5. Polgárháború. Ez akkor következhet be, ha a kormány nemcsak kaotikus gazdasági lépeseivel veszíti el a nép többségének bizalmat, de a választók rájönnek, hogy a szuverenitásról ismételt politikai szónoklatok tartalma a XXI. században üres fogás. Isten őrizz, hogy a helyzet idáig fajuljon, de ennek lehetőségét sem zárom ki, ha folytatódik a nyugati javaslatok, kritikák dacos, irracionális elutasítása.

  A Heti Válasz cikkében – Charles Gati forgatókönyvei mellett – keretes írásban utal arra is, hogy Bajnai Gordon mostani visszatérése nem véletlen, a volt kormányfő hétfői írása „minden tekintetben kompatibilis a Nemzetközi Valutaalap és Hillary Clinton Magyarországgal szembeni elvárásaival.

  A hetilap ezt azzal magyarázza, hogy a Bajnai Gordon által alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány a kezdetektől az Egyesült Államok Demokrata Pártjához húzó baloldali–liberális agytröszt, a Center for American Progress (CAP) partneri támogatását élvezi. A CAP-ot a tengerentúlon a Clinton család, illetve az Orbán-bírálatban aktív Hillary Clinton külügyminiszter szellemi hátországaként szokták lefesteni, főleg azért, mert fontosabb vezetői egykor Bill Clinton elnöki tanácsadói voltak.

  A Heti Válasz fontosnak tartja megjegyezni, hogy a 2003-as alapítású CAP ötletgazdája Soros György magyar származású pénzember volt, s a szervezet gazdálkodásáról ugyan keveset tudni, annyi biztos, hogy Soros, illetve Herbert és Marion Sandler multimilliomos házaspár is a főszponzoraik.

 9. Charles Gati variációi Orbán bukására

  „… vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák”.

  Ezt úgy hívják hogy puccs

 10. a puccs az egy törvényes kormány törvénytelen,eröszakos megdöntése.Résztvevöi törvénysértök,bünözök.Támogatoi-akár milyen formában szintén.
  Délamerikában a puccsokat leverik,résztvevöit egy életre szólo büntetésben részesitik,
  Tübbet ne fognak puccsolni.
  Szoval,csak igy…

 11. Én nagyon örülök, hogy a Mi Gordonunk, kompatibilis Hillary-val. Szerintem az Alföldön jópáran gondolják, bár annak idején inkább odakint ügyködött volna, nem a libatenyésztők körül.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.