Amíg a Tóth Csaba-féléktől nem szabadul meg az MSZP…

…addig nem tudják lemosni magukról a korrupció, a mutyizás vádját. Tóth korábban Szombathelyen is vitézkedett, most megint felbukkant.

A legújabb hír Tóth Csabáról, hogy a zuglói MSZP-szervezet elnökeként nem fizette ki a szervezet honlapjának készítőit és működtetőit, inkább új honlapot indított, új emberekkel. A vádakra a HVG-nek azt mondta, nem is érti azokat, hiszen a honlapot társadalmi munkában készítették. Érdekes, hogy erről csak az érintettek nem tudtak.

De hogy érthető legyen a dolog, fel kell eleveníteni Tóth Csaba pályafutását. Vas megyében 2002-ben bukkant fel, 2004-ben megyei elnöknek is megválasztották. A szintén messziről érkezett Szabó Bálinttal közösen hirtelen felduzzasztották a pártszervezetek létszámát. Nem telt bele sok idő, kiderült, hogy a két csodatévő fiktív belépési nyilatkozatokat küldött a pártközpontnak, a valós belépésekért meg fizettek néhány ezer forintot. A kőszegi szervezet létszáma például rövid idő alatt 30-ról 500-ra nőtt, legalábbis papíron.

A Nyugat információi  szerint Tóth Csaba Hagyó Miklós köréhez tartozott, de kapcsolatba hozták a milliárdos Leisztinger Tamással is,  így a párton belül bőven volt hátszele akkoriban. A botrány kirobbanása után aztán Kiss Péter akkori kancelláriaminiszternek kellett keményen fellépnie, hogy Tóth és Szabó eltűnjön a megyéből.

Szabó Bálint (aki nem sokkal korábban még a Fidesznél próbálkozott, Szombathelyen is) el is tűnt, Tóth viszont nem sokkal később Zuglóban bukkant fel. Ott aztán, az előző ciklusban 500 milliót kasszírozott a kerületi önkormányzattól tanácsadóként, korábbi vasi irodavezetőjével, Menyhárt Bizsánnal közösen.

2010-ben egyéni országgyűlési képviselőjelöltként indult Zuglóban, el is hasalt rendesen, ettől függetlenül megtartotta kerületi MSZP-elnöki pozícióját, és valószínűleg most is megtartja, a honlapos botrány után.

És nagyon úgy tűnik, Tóth Csaba hosszú pályafutásra rendezkedett be a szocialistáknál, egyes hírek szerint jó kapcsolatai vannak Mesterházy Attila pártelnökkel is.

Csak azt nem értem, miért nem kap valaki észbe a pártnál, a nagy átalakítási és megújulási roham közben. Mert amíg ilyen emberek lehetnek, nem hogy vezetői szinten, hanem szimpla párttagkönyv-tulajdonosként az MSZP-ben, addig minden átalakítási, megtisztulási, stb. – nevezhetjük bárminek – szándék eleve halálra van ítélve.

Egyszerűen érthetetlen. Hacsak abba bele nem gondolunk, hogy a nyolcévnyi kormányzás alatt éppen a második vonalba tartozó helyi nagyemberek fúrtak meg minden, normalizálódásra alkalmas tervet. Úgy tűnik, a tendencia nem változott.