Orbán kapitulál?

Bevárja-e az államcsődöt, elfogadja-e a szigorú feltételeket vagy távozik? A három lehetőségből csak kettőt látok elképzelhetőnek.

Szinte elsikkadt a karácsonyi cikkrohamban a hír, hogy pénteken idő előtt távozott hazánkból az EU és az IMF küldöttsége. Persze, születnek az elemzések, de azt nem tudom, hányan is olvasgatják ezeket a bejgli-ajándék-bevásárlóroham szemantikai univerzumába beleveszettek közül.

Pedig komoly a helyzet, és sokan látják már a spájzban az államcsődöt. Tényleg közel lehet, de inkább nézzük a lehetőségeket, amelyekről sokan írtak már.

De előtte hadd utaljak előző bejegyzésemre, mert ebből kell kiindulni. A mindenhonnan begyűjtött, elvett, lenyúlt pénzek csak ideig-óráig segítik tömködni a lukakat, rövid időn belül megint csak ott vagyunk, mint előtte, ráadásul kisöpörtük és feléltük a tartalékokat.

Szóval a lehetőségek. Van egyszer ugye az, hogy állampapírokat adunk el, de a ez már egy hónapja sem volt sikeres. A veszélyeztetettség miatt ugyanis olyan magas a kamat, hogy nem veszik őket.

Fel lehet használni a jegybanki tartalékot. Könnyen lehet, hogy erre megy ki a játék, nem véletlenek a Simor András elleni támadások, és az új jegybanki törvény sem. Ezzel azonban az utolsó fillérig elköltenének mindent, és valószínűsíthető a néhány hónappal elcsúsztatott államcsőd.

Vagy meg lehet egyezni az EU-val és az IMF-fel. A két szervezet kedvező kamattal adja a hitelt, cserébe viszont szigorú feltételekhez kötik. Ráadásul Orbán és a kormány is arcát veszítené, hiszen ez már mindenképpen véget vetne a gazdasági szabadságharcnak, bárhogyan is kommunikálják.

A feltételek tényleg szigorúak, hiszen ki kell venni például az egykulcsos adót a kétharmados törvények közül, azért, hogy a következő kormánynak – bárki is legyen az – legyen mozgástere. Le kell szállni a magán-nyugdíjpénztárakról, fel kell hagyni az unortodox gazdaságpolitikával, vissza kell vonni a jegybanktörvényt, és le kell mondani az MNB és a PSZÁF összevonásáról.

Az ország, és benne a lakosság számára a harmadik megoldás lenne a legkevésbé rossz. Igen, legkevésbé rossz, mert komoly megszorításokkal járna.

Politikai szempontból Orbánnak viszont ez a legrosszabb. El kellene mondania a saját őszödi beszédét, erre nem sok esélyt látok. De talán ha beismerné tévedését, és megpróbálná az egészet ráterhelni jobb kezére, még nagyobb veszteség nélkül jönne ki a dologból, maximum új jobb kezet kellene keresnie.

Vagy vállalja, hogy lemond, és akkor 2014-ben jó eséllyel térhetne vissza, miután valaki más meglépi a fájdalmas lépéseket, helyette.

Vagy marad a konfliktusok mellett, és simán belevezeti az országot az államcsődbe, ebben az esetben azonban negatív jelzőkkel kerülne bele a történelembe.

A jelek most azt mutatják, Orbán megpróbálja a lehetőségeket ötvözni. Nem véletlen, hogy Lázár János azt mondta, szó sem volt az MNB és a PSZÁF összevonásáról. Dehogyisnem volt szó róla. Így azonban a megegyezés felé vihetik a dolgot, de most úgy tűnik, marad a sok kárt okozó gazdaságpolitika.

Január 10-e után folytatják az egyeztetést, addig még sok minden változhat, de a tét most már sokkal nagyobb, mint OV személyes pályafutása. Csak remélhetem, hogy ezt ő is belátja, és nem túl későn.

12 hozzászólás “Orbán kapitulál?” bejegyzéshez

 1. A kis fa***m a fájdalmas lépésekbe, körülbelül 3 éve csak fájdalmas lépésekről szól az élet itthon. Tudnám, hogy miért kretének vezetik folyton az országot, akikre a háromkerekű biciklimet nem bíznám rá.
  – egy kisvállalkozó –

 2. Ez az ember kisbetűvel annyit sem érdemel h leírjam a nevét szégyen amit művel(t) ahelyett h stabilizálta volna helyzetünket még bizonytalanabbá tette,egy buta, dilettáns, aki még soha se hazudott ,maga is tudja h el..rta csak nem meri bevallani inkább szívjon mindenki.

 3. “A veszélyeztetettség miatt ugyanis olyan magas a kamat, hogy nem veszik őket.”
  – ez aztán a logika, nyilván Ön is alacsony kamatra fektet be, ha teheti 😀

  “Vagy meg lehet egyezni az EU-val és az IMF-fel. A két szervezet kedvező kamattal adja a hitelt, cserébe viszont szigorú feltételekhez kötik.”
  – így ment tönkre több dél-amerikai ország, tudja, a banknak az örökös adós a jó adós

  “fel kell hagyni az unortodox gazdaságpolitikával”
  – érdekes, egyre több ország veszi át a részleteit

  “őszödi beszédét”
  – Balatonöszöd: őszödi beszéd, gyönyörű!!! Ön mikor kapitulál?

 4. ki az eubol minél elöbb!nehogy már a brüsszeliták mondják meghmerre hánny méter!Mindig volt lesz egy kollaboráns réteg akiknek kell ügyeletes alfenék!
  hajrá orbán csakazértis-pedig eddig nem voltam hive,de hogy neki mer mennia brüsszelitáknek,igen !
  felbomlott a szovjet-unio felbomlik ez is
  Mindnyájunk érdeke !

 5. Teljesen egyetértek.

  Korábban Moszkvából mondták meg, hogy kit akarnak és kit nem, most Brüsszel és USA akarja megmondani.

  Amióta csatlakoztunk ehhez az EU KGST-hez gyakorlatilag nincs gazdasági növekedés,
  Államadósság 150%-kal nőtt
  Munkanélküliség a duplájára nőtt
  EU eladósodott, romokban

  Csak arra lennék még kiváncsi, hogy az EU kampány soránt használt szlogen szerint hányan nyitottak cukrászdát Bécsben?

 6. Kedves Pavelic!

  Sztem nem vagy azzal tisztába , hogy milyen következményekkel járna, hogy ha kilépnénk az EU-ból.
  Kezdve azzal , hogy akkor Magyarország megszűnne létezni, mivel nem lenne olyan aki adna az államnak olyan mennyiségű hitelt amivel elkerülhető lenne az államcső. Ahogy látom te is itt élsz, laksz a családod is, amint kitör az államcsőd olyan felfordulások lesznek mint pl. Görögo.-ban … az emberek képesek lesznek 1 kg kenyérért ölni, h a családja ne haljon éhen . Ezek fejébe nem tudom , hogy vagy képes kijelenteni , hogy milyen jó lenne ha kilépnénk az EU-ból és , hogy szálljunk szembe Brüsszellel . Igaz Brüsszellel szembe szált , s lás csodát a ft-t összeesett és EZ miatt a svájci frank!! az Euro a Dollar (stb.) az egekbe szökött.
  Lehet , hogy neked nincs svájci frank alapú hiteled de az ország 40%-nak van , és mivel sajnos mint az emberek nagy része így te is csak magaddal foglalkozol , és nem gondolsz azokra a családokra akik emiatt az utcára kerülnek , a gyerekeikkel együtt. Lehet neked tök mind1 , hogy mi lesz itt de akik itt élték le az életüket ,és itt is szeretnék ( viszonylag nyugalomban) azoknak nem mind1 egyáltalán nem!

 7. Kedves Gizi!

  Valóban a magas kamat az oka, hogy nem veszik az államkötvényeinket, és, ugye, ezeknek az eladása jelentené azt, hogy a piacról finanszírozzuk az országot. A magas kamatot a magyar államnak kellene fizetnie, de a potenciális vevők attól tartanak, hogy a hiány és a pénzszűke miatt az állam nem lesz képes ezt fizetni. Általában hét százalék körül húzzák meg ezt a határt a vevők.

  Arra azért kíváncsi lennék, mire gondolt, amikor azt írta, hogy egyre többen veszik át a magyar gazdaságpolitikai egyes részeit. Ezt ugyanis csak a miniszterelnök és Matolcsy mondta néhányszor, de a valóság az, hogy ez egyszerűen nem igaz.

  Egyetlen elem van, ami máshol is megjelenik, a különadó. De a bankoknak csak ott kellett ilyet fizetniük, ahol korábban az állam segítette ki őket, ráadásul ott sem ilyen mértékűt. Nálunk nem így történt. Nem is magát a különadót bírálták és bírálják, hanem annak mértékét, ami egyedülállóan magas Európában. Így ugyanis a bankok leállnak a hitelezéssel, márpedig a gazdaság napi működéséhez kellenek a hitelek. Ezért a banki különadók visszafogják a gazdaságot, és csupán arra alkalmasak, hogy a költségvetésben lévő lyukakat ideiglenesen betömjék.

  A hitelfelvételhez meg csak egy példa. Ha Ön ingatlanhitellel vesz egy ingatlant, annak kamata jelenleg olyan tíz százalék körül mozog. De ezt a pénzt csak erre használhatja fel. Ha szabadon akarja eldönteni, mire költi a hitel összegét, akkor személyi hitelt kell felvennie, aminek a kamata ennek több, mint a duplája.

  Így van ez az ún. piaci alapú finanszírozásnál és az IMF hitelnél is. A piaci finanszírozáshoz kereskedelmi bankok (ma már többségében ázsiaiak) adnak hitelt, magas kamatra. És nem érdekli őket, mire költi az állam.

  Az IMF hitel kamata kb. a harmada a piaci alapú hitelének. De az IMF ellenőrzi, mire költik. Éppen úgy, mint az ingatlanhitelnél a bank.

  Kedves Pavelic és Hagyomiki!

  Az EU nem elnyomó hatalom, még ha sokan így is akarják beállítani. Ide önként csatlakoztunk, élvezve annak minden előnyét és elfogadva a kötöttségeket. Lehet, persze, illúziókat kergetni, hogy önállóan milyen jól menne nekünk, de az autark (önellátó) gazdaság már az ókori görög városállamoknak sem jött össze.

  Nézzenek körül az országban, szinte minden fejlesztéshez az EU adott támogatást. Nem beszélve arról, hogy a világgazdaságban Európa már csak összefogással lehet érdemi szereplő. Az EU, mint egység, jelenleg még a legnagyobb forgalmat lebonyolító kereskedelmi résztvevő a világon, megelőzi Kínát és USÁ-t is. Magyarország a világgazdaságban 0,16 százalékkal vesz részt…

  Brüsszelből nem elnyomni és kizsákmányolni akarnak minket, hanem az európai közösség érdekeit és szabályait védik. És – minden ellenkező állítással szemben – nem csak az Orbán-kormányt kritizálják, az előző, szoci kormányok is megkapták tőlük a magukét. Az már más kérdés, hogy Orbán szinte minden közösségi szabályt megsértett már, ezért a hangosabb és erőteljesebb kritika.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.