A Fidesz hajlandósága

 

Itt az új választási rendszer, pontosabban annak váza. Mert hiába harangozták be, hogy majd jól bemutatják, a lényeg csak később következik. Egyelőre úgy látszik, nem volt hiába minden tiltakozás.

Egyfordulós, vegyes rendszert akar a Fidesz – derült ki a Fidesz frakcióülés után. Persze, a koncepció már ismert volt, sokan szedték szét darabjaira. Pedig egyelőre nem nagyon van mit, mert éppen a vitatott pontok maradtak homályban.

Még azt sem tudjuk, hány egyéni képviselő lesz, mekkorák lesznek a választókerületek, mire szavazhatnak a határontúliak. Ami azért elég gáz, tekintve, hogy az egyik legfontosabb törvényről van szó. De biztosak lehetünk benne, hogy a Fidesz ezt is elintézi néhány nap alatt.

Pedig nem lesz könnyű dolguk, hiszen saját frakciótagjaik jó része a saját politikai karrierje ellen kell, hogy szavazzon. Egyrészt, ugye, kisebb súlyúak lesznek a polgármesterek, a helyi képviselő-testületek már most is kisebbek. És a jelenlegi 386 helyett max. 200 képviselő lesz az országgyűlésben is, így jó részük itt sem juthat mandátumhoz.

Nem irigylem azokat, akiknek ezt át kell verniük az elkényelmesedett frakciótagokon. De meg fogják tenni, abban biztosak lehetünk.

A kormánypárthoz közeli szakmai műhely (az egyik politikatudományi intézet) főmunkatársa említette egy kislétszámú beszélgetésen még a tavasszal, hogy azért jó frakcióvezető Lázár János, mert ő képes erre, és kordában tudja tartani az indulatokat. Ezért nézik el neki az időnkénti balhékat és meggondolatlan kijelentéseket.

De visszatérve a választási rendszerre, az már most látszik, hogy a Fidesz hajlandó némi kompromisszumra. Egyébként kénytelen, hiszen csökken a népszerűsége, ráadásul a külföld árgus szemekkel figyel.

Így most belengették, hogy megoldják az elveszett szavazatok kompenzációját, vagyis valamennyivel arányosabb lesz a rendszer. Persze, ha ez csak jelzésértékű lesz, akkor csupán kirakatintézkedésről van szó. Szóba került az is, hogy a határontúli magyar állampolgárok csak listára szavazhassanak, ezzel némiképpen csökkenteni tudják a kritikus hangokat.

És arról is szó van, hogy mandátumot kapnak a hazai nemzeti kisebbségek. Ami már közel húszéves adóssága az országgyűlésnek, ráadásul jelenleg alkotmánysértő.

Talán valahol bejön az az ellenzéki taktika, hogy a parlamentre módosító indítványok tömegét zúdítják. Amit, persze, első körben azonnal elutasít a kétharmados többség, de egy részét később saját javaslatként visszahozzák és elfogadják. Így megmarad az arcuk, és közben hasznosítják a jó ötleteket.

Talán lesz még néhány ilyen a választási törvény elfogadásáig. Ugyanis egyre inkább úgy tűnik, ez nem csak a jelenlegi ellenzék számára hátrányos, de adott esetben a Fidesznek is az lehet. De erről legközelebb.