Agytágítás volt a szombathelyi Fidesznél?

Nagyon úgy tűnik, mert átvették a parlamenti stílust, sőt, még a döntéseket is úgy tálalják, ahogy az a T. Házban szokás.

Nem múlt el nyomtalanul Orbán Viktor egy héttel ezelőtti látogatása a szombathelyi kormánypárti képviselők feje fölül. Nem csupán azokra a fotókra gondolok, ahol büszkén pózolnak a miniszterelnök aurájának szélén, és nem is csak a látogatás közben tett bejelentésekre, amiket sietett üdvözölni a közgyűlés Fidesz-frakciója.

Hanem a stílusra. A szerdai közgyűlés elején olyan történt, amire eddig nem volt példa. Puskás Tivadar polgármester jó tíz percig sorolta az elmúlt egy hónap sikereit, eddig megelégedtek azzal, hogy írásban számoljanak be a két ülés közti eseményekről.

Persze, ez nem a képviselőknek szólt, ők jól tudják, mi történt és miért. Elsősorban a sajtónak, mégpedig azért, hogy ezek az események, bejelentések még egyszer megjelenjenek a helyi sajtóban. Meg, persze, azoknak a választópolgároknak, akik nézték a netes közvetítést, azért, hogy jobban agyukba vésődjenek ezek a dolgok.

De ott volt a polgármester stílusváltása is. Eddig konszolidált, békülékeny volt, sőt, nem felejtette el megemlíteni, ha az előző városvezetésnek is szerepe volt valamilyen, most megvalósult sikerben. De a közgyűlésen keménykedett, simán elvette a szót a győzelmi jelentéseket kritizáló ellenzéki képviselőktől.

És ez a konfrontatív stílus meg is maradt egy darabig, egészen addig, amíg ki nem esett szerepéből, a hosszú ülés vége felé ismét természetes mentalitása kerekedett felül.

Amíg azonban ezeket be lehet tudni a politikai marketing előretörésének, addig voltak itt komolyabb dolgok is. Emlékezzünk csak, hogy az országgyűlésben a húzós ügyeket egyéni képviselői indítványként terjesztik be, sokszor az utolsó pillanatban állítanak be kötetnyi mennyiségű módosító javaslattal. Ha ezeket az ügyeket a kormány terjesztené be, akkor a törvény szerint hosszú egyeztetési folyamatot kellene indítani, az egyéni indítványokra ez nem vonatkozik.

Ráadásul így sem az ellenzék, sem a sajtó nem tudja érdemben elemezni és adott esetben kritizálni a javaslatokat. És ez most fokozottan megjelent a szombathelyi közgyűlésben.  Az egyik legfontosabb napirendi pontról, a járási hivatalok kialakításáról, és a vagyonátadásról szóló előterjesztést sem adták ki időben, sőt az ülés elején még sokszorosították azt.

Így a Fidesz-többségen kívül más nem nagyon ismerte, mi van abban, és miről is fognak szavazni. Pedig a városvezetés részéről többször is elhangzott, hogy hosszú és komoly munka eredménye a javaslat, mégsem látta azt senki.

Mint ahogyan a Városfejlesztési Kft. sorsáról szóló anyagot sem. Ezt ráadásul zárt ülésen tárgyalták, így a sajtó most csak találgathat, egy dolog biztos, hogy az ügyvezetőt közös megegyezéssel menesztik, és hathavi bérét kapja meg végkielégítésként.

Persze, könnyű dolga van a Fidesznek az országgyűlésben és a közgyűlésben is, meghatározó többségük miatt simán átnyomnak mindent a parlamenten és a testületen is. Ez a nyilvánvaló arrogancia eddig Szombathelyen nem volt érzékelhető, az országgyűlésben persze igen, és most itt is megjelent.

Azt hiszem, jogos a feltételezés, hogy Orbán (vagy Hende Csaba) csapata kezelésbe vette a helyi politikusokat. Kíváncsian várom, hova fajul ez az egész.

10 hozzászólás “Agytágítás volt a szombathelyi Fidesznél?” bejegyzéshez

 1. “Nem múlt el nyomtalanul Orbán Viktor egy héttel ezelőtti látogatása a szombathelyi kormánypárti képviselők feje fölül.”

  “a fotókra gondolok, ahol büszkén pótolnak a miniszterelnök aurájának szélén”

  Mik ezek a bődületes képzavarok? És egyáltalán, miről szól ez az egész írásnak nevezett szeméthalmaz?

 2. A második mondat nyilván elírás, mert “pózol” a szó, amit időközben javítottak is. A szerző arra gondolt, amikor Orbán Viktor látogatása során muslincaként követték a miniszterelnököt városi képviselőink (közgyűlésen ritkán megtapasztalható folyamatos vigyorral az arcukon) olyan távolságból, hogy a fényképre még belefértek, de megszólítani már nem volt lehetőségük Orbán Viktort.

 3. Nem, én nem az elírásra gondoltam (“pótolnak”), azt őszintén szólva észre sem vettem. Hanem az értelmetlen, képzavaros, a magyar nyelv értelmét, értelmezhetőségét megerőszakoló hasonlatra, vagy mi a szarnak nevezzem.

  Pózolnak a miniszterelnök aurájának a szélén – 11 éves szintű erőlködés.

  Rém kínos az egész cikk…

 4. Azt hiszem, az mindent elárul, hogy a narancsagy FORMAI okok alapján húzza le ezt a cikket, nem pedig TARTALMI szempontból.

  Sokan állítják (pontosabban képzelik), hogy a média nagyhatalom, képes befolyásolni az emberek gondolkodását. Hozzátenném: már akiét! Hiába görcsölnek: Az értelmes ember – talán vagyunk egy páran – nem az újságokból olvassa ki, hogy milyen legyen a közérzete, és a környezetéről kialakult véleménye. De ezt egy Hír TV-n, Heti Válaszon kiokosított populációnak hiába is magyaráznám.

  És azt is tudom: kötőszóval nem kezdünk mondatot! 🙂

 5. Egyébként a cím is rém kínosra sikeredett.

  Talán a fejtágítás kifejezés szerencsésebb lett volna.

  Írjál inkább bűnügyi híreket, azt megfogalmazza helyetted a rendőrség sajtóosztálya. Nincs vele gondod…

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.