Bajnai lesz Orbán kihívója?

Két legyet ütne egy csapásra a volt miniszterelnök. Összefogná a demokratikus ellenzéki erőket, és helyre rakná az MSZP-t is.

Bajnai Gordon visszatér a politikába, és október 23-án jelenti be ezt a Milla rendezvényén – írja a hvg.hu. A lap által idézett elemzők szerint Bajnai célja az, hogy létrejöjjön a parlamenten kívüli ellenzéki szervezetek összefogása, és az MSZP-t is együttműködésre kényszerítse.

Sokan leírták már, a Fidesz által összetákolt új választási rendszerben csak az ellenzéki összefogás hozhat bármilyen reményt az Orbán-kormány leváltására. Eddig csupán a Milla és a Szolidaritás jelezte, hogy erre készek, de az MSZP-től távol tartanák magukat, az LMP még keményebben fogalmazott, ők nem szövetkeznek a szocialistákkal.

Az MSZP-sek egyébként – úgy tűnik – meg vannak győződve arról, hogy a kormányváltás egyedül is sikerülhet nekik, ahogyan nemrégiben olvastam valahol, ha Mesterházy reggel belenéz a tükörbe, a következő miniszterelnököt látja.

Tegyük fel, hogy az MSZP reményei bejönnek. Nem valószínű, de tegyük fel. Ekkor tulajdonképpen folytatódna a közel húszéves váltógazdálkodás, egyre mélyebbek lennének a politikai árkok, és egyre nagyobb a kölcsönös gyűlölet. Valószínűleg ezt is meg akarja előzni Bajnai, amellett, hogy nem akarja magán viselni a szocik egyes rétegekben a mai napig érezhető elutasítását.

 

 

Mert mire is készül? A Milla és a Szolidaritás közös rendezvényén bejelenti, hogy visszatér a politikába, amihez egyébként megvan a háttere is, a Haza és Haladás Alapítvány az elmúlt években rengeteg, valóban figyelemreméltó szakpolitikai elemzést és programot készített.

Ráadásul Bajnai – hiába az ellene zajlott, és most valószínűleg megújuló hecckampány – nem járatta le magát, kormányzati tevékenységét még Orbán is megdicsérte, igaz, csak külföldön.

Így a szociknak azzal kell szembesülniük, hogy tényleg egyedül lesznek, és ez a lépés rákényszerítheti őket arra, hogy beálljanak Bajnai mögé. Ezzel azt is kommunikálhatják, hogy nem a hatalomvágy, hanem az ország érdekei vezetik őket. A parlamenten kívüliek is közölhetik, hogy nem hódoltak be az MSZP-nek, hiszen ők Bajnait támogatják, a szocikkal egyenlő partnerként.

A közvélemény-kutatási adatokból az mindenesetre lejön, hogy az MSZP nélkül nem lehet leváltani a Fidesz-kormányt, a széles összefogás pedig a társadalmi bázis miatt fontos. Így talán az LMP is belátja, hogy elegáns távolságtartása csak az 5-6 százaléknyi mandátumra lesz elég, már ha egyáltalán.

Bajnai talán úgy látja, hogy ez a megfelelő megoldás, egy igazi win-win játszma, legalábbis a demokratikus ellenzéki oldalon. Maximum nem lesz miniszterelnök Mesterházyból. Na, bumm.

4 hozzászólás “Bajnai lesz Orbán kihívója?” bejegyzéshez

 1. Nyugodt, kiegyensúlyozott min.elnök volt. Nyugalmat árasztott képernyőről is és nem foglalkozott mással, csak azzal, amivel megvolt bízva!
  Nem játszotta túl magát, intelligens modorával elnyerte a választók bizalmát!
  Ilyen csendes, nyugodt miniszterelnököt szeretnénk, mint ő, aki gátlástalanul nem választja ketté e hazát, inkább összetartásra buzdít, fegyelmezetten. (független választó)

 2. Azért vannak más vélemények is erről az áldott emberről.
  Elég csak a dél-alföldi libatenyésztőkre gondolni.

  1. Kicsit ideje volna tájékozódni a BÉT-es üggyel kapcsolatban . Kit is ítéltek helyreigazításra a “libás” ügyben??
   Egyébként meg szerintem is a legmérsékletesebb ember az eddigiek közül, tudása nem kérdéses.

 3. Úgy látszik a komcsiknak egy valamirevaló jelöltjük sincs viktorral szemben.
  Bajnai egy piti üzletember, sosem volt politikus, csupán egyszer kisegítette a komcsi kormányt.Emlékezzünk:aki számításba jöhetett, az mind potenciális kormányfő jelölt lett gyurcsány menesztése után.A sok jellemtelen jelölt közül bajnai vállalta el a kiosztott szerepet:a megszorítások végrehajtását.És most ismét itt van ez a megmentő!Sajnos a következő választás tétje immár sokadszor az lesz, hogy a leszerepelt kormány helyett jöjjön bármilyen másik.Vagyis nagy esélye lesz gordonkának.Az Isten mentsen meg tőle bennünket…

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.